Så skyddar du din IT under hemestern!

jun 29, 2020Tips & Tricks

SENASTE INLÄGGEN

Så här innan den stora semesterperioden sätter igång är det bra att göra en snabb översyn på IT systemen. Kortfattat handlar det om att städa ut det som inte skall vara där, uppdatera allt, testa att allt fungerar och höj vaksamheten mot bedrägerier.

Om ni har många användare är det läge att kolla av vilka användare som inte varit inloggade på ett tag och stämma av mot verksamheten om dessa skall vara kvar. Om de inte skall användas, stäng av kontona.

Gå igenom alla datorer och servrar och se till att de senaste säkerhets och kritiska uppdateringarna är installerade. Se till att de automatiskt installeras framöver. Se även till att antispam/antimalware på datorerna är uppdaterade.

Kontrollera att backuperna går som de skall, både de som hanterar de interna systemen men även de som tar backup på molntjänster som Office 365. Testa att återläsning fungerar.

Apropå molntjänster. Har du inte gjort det ännu så aktivera flerfaktorsautentisering. Om du har flerfaktor behöver du utöver login och lösen även uppge tex en kod som skickas till dig via SMS eller godkänna inloggningen i en Authenticator App. Det gör att ingen kan logga på era molntjänster utan att även ha tillgång till din mobil.

Kontrollera att inget är exponerat mot internet som inte skall vara det. Det är vanligt att utveckling och tester körs i samma miljö som produktionen men med lägre säkerhet. Det ger en angripare en väg in i systemen.

Övervaka miljön efter misstänkta aktiviteter och ha en plan för hur ni skall agera ifall det inträffar

Sist men inte minst var extra vaksamma på oväntade mail om snabba utbetalningar, ändrade kontouppgifter, lösenordsåterställningar och liknande. Ha en rutin på plats för att hantera ovanliga förfrågningar via mail.

Hör av er om ni behöver hjälp med ovan. Vi kommer finnas här under hela semestern precis som vanligt.

Kom i kontakt med oss

ANDRA RELATERADE INLÄGG

Microsoft inkluderar fler utskrifter i 365 E3/E5

SENASTE INLÄGGENFrån och med den 1 maj 2023 kommer kunder med en Microsoft 365 E3- eller E5-plan att få 100 utskriftsjobb per månad kopplade till varje licens. Tidigare har ett företag med 1 000 Microsoft 365 E3-licenser fått 5 000 utskriftsjobb tillsammans med...

läs mer

Google begränsar antal filer i Drive

SENASTE INLÄGGENGoogle har i februari infört en gräns för hur många filer användare kan lagra på deras molntjänst Google Drive. Förändringen som har skett oannonserat innebär att det maximalt går att lagra 5 miljoner filer. Det har fått till följd att användare som...

läs mer
Share This