Hur gör man IT Onboarding/Offboarding av anställda? Del1

sep 15, 2020Tips & Tricks

SENASTE INLÄGGEN

När en anställd börjar eller slutar är det många saker att hantera. Som tex dator, mobiltelefon, abonnemang, konton till olika system, arbetsytor, användardata, gdpr, arkivering, roller, behörigheter och mycket mer.

För att få en klar bild av vad som behöver hanteras, börja med att skapa en lista över alla system som används i verksamheten. Såväl hårdvara som program, men håll det på en övergripande nivå så inte detaljerna kommer ivägen direkt. Tänk Hårdvara, Molntjänster, Ekonomisystem, E-post, Filsystem, Skrivare osv.

När du har en övergripande bild kan du börja lägga till detaljer som tex vilka datortyper och mobiler som används vilka program som behöver vara installerade och inställda, vilka grupper/rättigheter som måste tilldelas i molntjänster, ekonomisystem och filservar. När det gäller e-post gäller det att ha en standard för hur ni formerar upp e-postadresser, vilka distributionsgrupper, adressböcker och delade mailboxar som användaren skall vara del av eller nå.

Har man ett större bolag med många anställda är det bra att skapa anpassade listor för olika roller. När listan är klar används den för att se till att inget missas när en nyanställd skall börja. Se bara till att listan uppdateras med förändringar.

Kom i kontakt med oss

ANDRA RELATERADE INLÄGG

Använd bara en bastion i Azure.

SENASTE INLÄGGENAnvänd en (1) bastion host för din Azure lösning. Nu räcker det att du placerar en bastion host i ditt hub vnet för att kunna nå resurser i alla spoke vnet. Bra va? Läs mer här: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/bastion/vnet-peering Förstår du...

läs mer

Din titel i sociala medier kan vara en säkerhetsrisk.

SENASTE INLÄGGENJust nu pågår väldigt många bedrägeriförsök och ett sätt att bedras är att låtsas vara någon annan på ditt företag, gärna en person med ansvarsställning. När bedragaren väl har en lånad identitet sätter själva bedrägeriet igång med riktade mail eller...

läs mer
Share This