Detta är molntjänster i korthet

dec 14, 2018Tips & Tricks

SENASTE INLÄGGEN

Är du på jakt efter molntjänster eller nyfiken på hur det fungerar? En väldigt förenklad beskrvining av molnet är att du som kund kan köpa processorkraft, minne, lagring och mjukvara från en samlad pool av resurser på kran. Det finns även olika nivåer av detta som man kan inhandla. Vi har Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (Paas) och Software as a Service (SaaS).

• Infrastructure as a Service – Den ”renaste” formen av molntjänst man kan inhandla. I IaaS köper du en virtuell maskin med önskat diskutrymme, RAM, processorkraft och nätverkskonfiguration. Inga operativsystem påslagna, inga applikationer eller plattformar, endast en maskin, som du sedan kan välja att lägga på funktioner, bygga en plattform på exempelvis.

• Platform as a Service – Här får du en konfigurerad infrastrukturtjänst som exempelvis kan användas av utvecklare för att bygga applikationer. Istället för att hyra en server och sedan installera en databas, kan du hyra en databastjäst, detta blir då PaaS.

• Software as a Service – Produkt som slutkonsument förbrukar via en prenumeration. I SaaS finns produkter som Dropbox, Office 365 och vår Cloudsync, molntjänster som någonstans hostas på en plattform, som i sin tur körs på en virtuell maskin någonstans.

Kom i kontakt med oss

ANDRA RELATERADE INLÄGG

Använd bara en bastion i Azure.

SENASTE INLÄGGENAnvänd en (1) bastion host för din Azure lösning. Nu räcker det att du placerar en bastion host i ditt hub vnet för att kunna nå resurser i alla spoke vnet. Bra va? Läs mer här: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/bastion/vnet-peering Förstår du...

läs mer

Din titel i sociala medier kan vara en säkerhetsrisk.

SENASTE INLÄGGENJust nu pågår väldigt många bedrägeriförsök och ett sätt att bedras är att låtsas vara någon annan på ditt företag, gärna en person med ansvarsställning. När bedragaren väl har en lånad identitet sätter själva bedrägeriet igång med riktade mail eller...

läs mer
Share This