Detta är molntjänster i korthet

dec 14, 2018 | Tips & Tricks

SENASTE INLÄGGEN

Är du på jakt efter molntjänster eller nyfiken på hur det fungerar? En väldigt förenklad beskrvining av molnet är att du som kund kan köpa processorkraft, minne, lagring och mjukvara från en samlad pool av resurser på kran. Det finns även olika nivåer av detta som man kan inhandla. Vi har Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (Paas) och Software as a Service (SaaS).

• Infrastructure as a Service – Den ”renaste” formen av molntjänst man kan inhandla. I IaaS köper du en virtuell maskin med önskat diskutrymme, RAM, processorkraft och nätverkskonfiguration. Inga operativsystem påslagna, inga applikationer eller plattformar, endast en maskin, som du sedan kan välja att lägga på funktioner, bygga en plattform på exempelvis.

• Platform as a Service – Här får du en konfigurerad infrastrukturtjänst som exempelvis kan användas av utvecklare för att bygga applikationer. Istället för att hyra en server och sedan installera en databas, kan du hyra en databastjäst, detta blir då PaaS.

• Software as a Service – Produkt som slutkonsument förbrukar via en prenumeration. I SaaS finns produkter som Dropbox, Office 365 och vår Cloudsync, molntjänster som någonstans hostas på en plattform, som i sin tur körs på en virtuell maskin någonstans.

Kom i kontakt med oss

ANDRA RELATERADE INLÄGG

Installera TeamViewer Host för Supportkunder

SENASTE INLÄGGENFörenkla supporten. Om du är supportkund eller bara vill förenkla hur vi kan nå din dator när du behöver hjälp kan du välja att installera vår version av TeamViewer Host på din dator istället för att starta QuickSupport från vår hemsida varje gång du...

läs mer
Share This